Υλικά
500 γρ. χοιρινή μπριζόλα λαιμού σε μέτριες μπουκιές
1 κυδώνι σε κυβάκια
8 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
1 φλιτζ. λευκό κρασί
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να γλυκάνει.
Προσθέτουμε το κρέας και αλατοπιπερώνουμε.
Το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κυδώνι και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Βάζουμε το θυμάρι και το μπαχάρι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του.
To τελευταίο μισάωρο περίπου, όταν έχει μαλακώσει το κρέας, ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Το κάνουμε και με κανονική χοιρινή ή καπνιστή μπριζόλα. Αντί για μπαχάρι, βαζουμε ξύλο κανέλας, μοσχοκάρυδο, ελάχιστο γαρίφαλο ή κόλιανδρο σε σκόνη.