Υλικά
1 κιλό χοιρινό μπούτι σε μερίδες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κάρδαμο σκόνη ή μίγμα μπαχαρικών για κρέας
4 μεγάλα πράσα σε χοντρές ροδέλες
2 μεγάλες σελινόριζες κομμένες κυδωνάτες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 καρότα σε χοντρές ροδέλες
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, χοντροκομμένα
500 γρ. ζωχούς ή σέσκουλα
1 ποτήρι λευκό κρασί
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
χυμό από 2 λεμόνια
2 αβγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια)
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε από όλες τις πλευρές το χοιρινό, σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα πράσα, τη σελινόριζα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, το μίγμα μπαχαρικών και το σέλινο και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να λιώνει το κρέας.
Ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι στην πορεία.
Προσθέτουμε στο τέλος τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε προσεκτικά, να μη διαλυθούν τα λαχανικά.
Στο μούλτι ή σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε το λεμόνι και τους κρόκους και τα ενσωματώνουμε.
Παίρνουμε με την κουτάλα ζωμό από το φαγητό και το ανακατεύουμε με το αβγολέμονο.
Με σβηστό το μάτι, ρίχνουμε τα αβγά στην κατσαρόλα, την κουνάμε να πάει παντού το μίγμα και προσθέτουμε φρέσκο πιπεράκι.