Υλικά
1 χοιρινό μπούτι με την πέτσα του, ξεκοκαλισμένο, περίπου 4 κιλά
1 κ.σ. μέλι
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 μικρό ποτήρι λευκό ή γλυκό σαμιώτικο κρασί
6 κ.σ. μουστάρδα
2 πράσινα μήλα καθαρισμένα, σε χοντρές φέτες
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. μουστάρδα
λίγο θυμάρι
1 ποτήρι λευκό ή γλυκό σαμιώτικο κρασί
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μούλτι το μέλι, το θυμάρι, το σκόρδο, το κρασί και τη μουστάρδα.
Ανοίγουμε στον πάγκο το μπούτι, με την πέτσα προς τα κάτω.
Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια το μισό μίγμα που χτυπήσαμε στο μούλτι.
Τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό και το δένουμε με σπάγγο.
Aπλώνουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο μίγμα σε όλη την επιφάνεια του ρολού.
Το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, το βάζουμε σε ταψάκι που να το χωράει ίσα ίσα και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το μπουτάκι για 3 ώρες.
Το ξεσκεπάζουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, το αλείφουμε με τα ζουμάκια του και προσθέτουμε τα μήλα στο ταψί.
Ανακατεύουμε το κρασί με τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή το κρέας και τα μήλα.
Ψήνουμε για άλλες 2 ώρες, περιχύνοντας συχνά το κρέας με τα ζουμάκια του (4-5 φορές), κυρίως την τελευταία ώρα, ενώ το γυρίζουμε συχνά, να ροδίσει παντού.
Μεταφέρουμε το μπούτι σε πιατέλα και περνάμε από το μούλτι ό,τι έχει μείνει στο ταψί, μαζί με τα μήλα.
Περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι αν τη θέλουμε πιο λεία και τη σερβίρουμε μαζί με το κρέας.