Υλικά
1 χοιρινό μπούτι με την πέτσα του, χωρίς το κόκαλο (4 κιλά περίπου)
1 ματσάκι σέλινο
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση
1 δαφνόφυλλο
μερικούς κόκκους μπαχάρι
2 κονσέρβες ανανά σε ροδέλες
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
βούτυρο αγελάδος λιωμένο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι (κρατάμε τις στυμμένες πορτοκαλόκουπες)
25 περίπου καρφάκια γαρίφαλο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τυλίγουμε σε ρολό το μπούτι και το δένουμε με σπάγγο (ζητάμε από τον χασάπη μας να το ετοιμάσει).
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το μπούτι με το δαφνόφυλλο, το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι και το μπαχάρι, αλατίζουμε και βράζουμε σε άφθονο νερό το κρέας για 3-4 ώρες ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσει εντελώς.
Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ταψί μαζί με τις πορτοκαλόκουπες (δεν πετάμε το ζουμάκι όπου έβρασε, καθώς κάνει εξαιρετική σούπα με λαχανικά).
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού σε μικρούς ρόμβους και μπήγουμε από ένα γαριφαλάκι στο κέντρο τους.
Το αλείφουμε με βούτυρο και πιέζουμε τη μαύρη ζάχαρη να κολλήσει πάνω του όσο γίνεται.
Γύρω από το χοιρινό, με οδοντογλυφίδες, στηρίζουμε τις ροδέλες από τη μία κονσέρβα του ανανά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και το ψήνουμε για 3 ώρες.
Εδώ είναι το πιο σημαντικό σημείο: Σε μπολ ανακατεύουμε 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος με 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και με τον χυμό από τις κονσέρβες του ανανά και περιχύνουμε πολύ συχνά το κρέας όσο ψήνεται, μέχρι να καραμελώσει εντελώς.
Αφαιρούμε τον σπάγγο και σερβίρουμε το χοιρινό με τις ροδέλες ανανά που περίσσεψαν. Το ζουμάκι που θα περισσέψει στο ταψί το σερβίρουμε χώρια, σαν σάλτσα.
Προσοχή! Μην το κόψετε αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο. Αφήστε το 15' να ξεκουραστεί, για να μη χάσει τα ζουμάκια του!
Tip
Γίνεται και με καπνιστό μπούτι, οπότε δεν θα χρειαστεί να το βράσουμε πρώτα, αφού είναι μαγειρεμένο. Το ετοιμάζουμε κατευθείαν για το στάδιο του φούρνου.