Υλικά
2½ κιλά αγριογούρουνο σε μερίδες
½ μπουκάλι κόκκινο κρασί
½ μπουκάλι μαυροδάφνη
20 ξερά σύκα
20 ξερά δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
4 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
1 πατάτα χοντροκομμένη
3 πράσα σε χοντρά κομμάτια
1 ξινόμηλο χοντροκομμένο
3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το κρέας σε γάστρα ή ταψί μαζί με το μίγμα μπαχαρικών, τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σέλινο.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λάδι και τα κρασιά, κλείνουμε τη γάστρα ή το ταψί με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 5 ώρες ή λίγο παραπάνω, ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αγιογούρουνο.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε ότι το κρέας έχει ψηθεί, προσθέτουμε την πατάτα, το ξινόμηλο, τα δαμάσκηνα και τα σύκα, τα αλατίζουμε και περιχύνοντας συχνά με το ζουμάκι του ταψιού ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν το μήλο και η πατάτα.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο κρασί παραπάνω αν δούμε ότι δεν έχουμε αρκετά υγρά.
Μεταφέρουμε το αγριογούρουνο σε πιατέλα και γύρω του σερβίρουμε τα δαμάσκηνα, το ξινόμηλο και τα σύκα.
Ό,τι έχει μείνει στο ταψί το περνάμε από το μούλτι και περιχύνουμε το ψητό με τη σάλτσα του.
Tip
Την ίδια συνταγή κάνουμε και με κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου, 2-3 γαρίφαλα, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο μπαχάρι σε σκόνη.