Υλικά
1 κιλό χοιρινό σε μικρές μερίδες
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 ποτήρι λευκό κρασί
15 σύκα χαραγμένα στα τέσσερα, με τη φλούδα τους
1 κ.σ. μέλι
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μίγμα μπαχαρικών και το μέλι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μίγμα του τηγανιού σε μια γάστρα.
Προσθέτουμε τις πατάτες και το δεντρολίβανο και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 1 ώρα το φαγητό σκεπασμένο και στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι (ή το αλουμινόχαρτο).
Προσθέτουμε τα σύκα και, αν χρειαστεί, λίγο νερό.
Τα αλατίζουμε ελαφρά. Ψήνουμε για περίπου άλλη 1 ώρα, περιχύνοντας συχνά το κρέας με το ζουμάκι του, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό, να ροδίσουν οι πατάτες και να καραμελώσουν τα σύκα.