Υλικά
• 20 γρ. μαγιά νωπή
• 1/2 κούπα χλιαρό νερό
• 1 κιλό αλεύρι μαλακό και ακόμη έξτρα ποσότητα για το πλάσιμο
• 1 κουτα-λάκι αλάτι
• 2 κουτα-λάκια βούτυρο
• 2 ζάχαρη
• λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Από το βράδυ 12-15 ώρες πριν, "πιάνουμε τη μαγιά” με: αρκετό αλεύρι 1/2 κούπα χλιαρό νερό και τη μαγιά.
Τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να ανέβει η ζύμη και να κατέβει πολλές φορές μέχρι το πρωί, και να ξινίσει λιγάκι.
Το πρωί βάζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ τις 2 1/2 κούπες περίπου ζεστό- προς το χλιαρό νερό, το υπόλοιπο αλεύρι (όχι την έξτρα ποσότητα), το λάδι, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και στο τέλος τη ζύμη της βραδινής μαγιάς. Τα ανακατεύουμε με το γάτζο να ομοιογενοποιηθούν καλά.
Εν συνεχεία συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 περίπου λεπτά ακόμη να γίνει μια καλά ζυμωμένη μπάλα που να ξεκολλά και να μαζεύεται.
Όπως είναι την αφήνουμε μέσα στο μπολ να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο.
Αλλά επειδή δεν πρέπει να χάσει τα υγρά της, την σκεπάζουμε πρώτα με μία στεγνή πετσέτα και με μία υγρή στυμμένη καλά από επάνω. Και από επάνω με μια κουβέρτα να φουσκώσει πολύ καλά.
Μόλις φουσκώσει, την πατάμε γροθιά μέσα στο κέντρο της ζύμης, και ξεφουσκώνει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη-λαγάνες. Αφήνουμε να φουσκώσουν οι λαγάνες.
Τις αλείφουμε με λάδι ελαφρά και τις ανοίγουμε πατώντας με τα δάκτυλα σε ένα χοντρό φύλλο. Και δεν τις τρυπάμε. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι.
Μόλις φουσκώσουν, τότε τις βάζουμε στο ταψί, και με τα δυο δάκτυλα, κάνουμε δαχτυλιές στις φουσκωμένες λαγάνες, και εν συνεχεία, τις αλείφουμε με πινέλο και νερό ελάχιστο και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι να κολλήσει.
Τώρα είναι ώρα για ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, όσο και όπως μας αρέσουν.