Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 μήλα Granny Smith
150 γρ. ξερά βερίκοκα
100 ml λευκό κρασί
100 ml νερό
1 λεμόνι (το χυμό)
50 γρ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλα*
2 ολόκληρες κάψες βανίλιας*
4 αστεροειδή γλυκάνισα
Παρασκευή
Από την προηγούμενη μουσκεύουμε τα βερίκοκα σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από τη μουλινέτα ώσπου να γίνουν πουρές.
Πλένουμε τα μήλα και τα σκουπίζουμε.
Τους κόβουμε τα «καπάκια», μαζί με το κοτσάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Με ένα κουταλάκι, αφαιρούμε από κάθε μήλο την καρδιά με τα κουκούτσια και γεμίζουμε το κενό με τον πουρέ των βερίκοκων.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα (η οποία να μπαίνει και στο φούρνο) το κρασί, το νερό, το χυμό του λεμονιού και τα μπαχαρικά.
Τοποθετούμε μέσα τα τέσσερα μήλα και τα καπάκια τους, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, και όταν πάρει βράση, αφήνουμε τα μήλα να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, επί 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε φούρνο θερμασμένο στους 60°C και ψήνουμε τα μήλα επί 2 ώρες.
Όταν είναι έτοιμα, τοποθετούμε από ένα μήλο χλιαρό σε κάθε πιάτο και το σκεπάζουμε με το καπάκι του.
Σπάμε στη μέση τις δύο βανίλιες και στα 4 το ξυλάκι της κανέλας.
Γαρνίρουμε κάθε μήλο από ένα κομμάτι βανίλιας και κανέλας, καθώς και από ένα αστεροειδές γλυκάνισο, και τα περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
*Στο κατάστημα «Μπαχάρ» στην οδό Σοφοκλεόυς.
Παρόμοια μαγαζιά, στην Κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης.