Υλικά
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
360 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. καφές στιγμιαίος
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
3-4 αβγά (ανάλογα με το μέγεθος)
425 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 γερή πρέζα αλάτι
1 δόση βανιλίνη
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα καρδάμωμο σε σκόνη
2 κ.σ. νερό
Για τη διακόσμηση
10 κόκκοι καφέ
⅓ φλ. λικέρ καφέ
2 κ.σ. κακάο (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βάζουμε τους κόκκους του καφέ να μουλιάζουν στο λικέρ καφέ.
Διαλύουμε τον καφέ στο νερό και τον αναμειγνύουμε με το γιαούρτι. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ, την κανέλα και το καρδάμωμο.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά και τη βανιλίνη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε το γιαούρτι με τον καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό.
Ρίχνουμε τον χυλό στο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα.
Ψήνουμε περίπου 45 -50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού, που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Ξεφουρνίζουμε και το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε στην επιφάνεια κακάο, αν θέλουμε. Γαρνίρουμε με τους κόκκους του καφέ στραγγισμένους από το λικέρ όπου τους έχουμε μουλιάσει.
Α.Τ.