Υλικά
2 πορτοκάλια ακέρωτα, με τη φλούδα τους
120 γρ. σπορέλαιο
240 γρ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
2 αβγά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
2 βανίλιες
200 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος σπασμένη σε μικρά κομματάκια
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
125 γρ. κουβερτούρα
1/3 φλιτζ. φρέσκο γάλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μεγάλη φόρμα του κέικ.
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε με τη φλούδα σε 6 κομμάτια το καθένα κι αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού.
Μόλις πολτοποιηθούν, προσθέτουμε το λάδι και τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε έναν ομογενοποιημένο πολτό.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), το μπέικιν, τη σόδα, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα πορτοκάλια και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά, ώστε να βγει αφράτο το κέικ. Στο τέλος, προσθέτουμε και τα κομματάκια της σοκολάτας και τα ενοποιούμε με απαλές κινήσεις.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Τσεκάρουμε τρυπώντας με μαχαίρι και όταν βγει καθαρό ξεφουρνίζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γλάσο: σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε τη σοκολάτα, μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα βελούδινο μείγμα. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το απλώνουμε στο κέικ.
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πορτοκάλια με 4 μανταρίνια.