Υλικά
Για το κέικ
70 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο επιπλέον για την ταρτιέρα
125 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
10 κ.σ. ζάχαρη
10 κ.σ. αλεύρι
500 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι στη μύτη του κουταλιού
6 αυγά
2 βανίλιες
Για τη σος
1 κεσεδάκι φράουλες κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα
5 κ.σ. ζάχαρη
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια ταρτιέρα με 30 εκ. διάμετρο.
Ετοιμάζουμε το κέικ: Ψιλοκόβουμε τις φράουλες και λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (να μην κάψει).
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τις φράουλες. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε και τις φράουλες.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και μεταφέρουμε το μείγμα στην ταρτιέρα.
Ψήνουμε για 20'-25' (δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν ψήθηκε).
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη σος: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις φράουλες, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε το ζουμάκι σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά, σαν ελαφρύ σιρόπι.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το σερβίρουμε μαζί με το κέικ.
Tip
Αν δεν έχουμε φράουλες για τη σος, αραιώνουμε σε ένα μπολ 4 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα με 4 κ.σ. νερό και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ή συνοδεύουμε το κέικ με οποιαδήποτε σος ή μαρμελάδα φρούτου.