Υλικά
Για το κέικ
400 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
1 σφηνάκι λικέρ ή σιρόπι τριαντάφυλλο ή ροδόνερο
3-4 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά
1½ φλιτζ. ζάχαρη
500 γρ. φαρίνα
2 βανίλιες
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για τη μους - γλάσο
200 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
350 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κ.σ. λικέρ τριαντάφυλλο ή ροδόνερο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν, για 10'.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, και στη συνέχεια τη βανίλια, το αλεύρι και το μπέικιν, σταδιακά, μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο ομοιογενές μείγμα.
Χωρίζουμε το μείγμα αδειάζοντας το μισό σε άλλο μπολ. Στο ένα μέρος προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το ροδόνερο ή το λικέρ τριαντάφυλλο. Στο άλλο μισό ενσωματώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
Βουτυρώνουμε την κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα ή μια μακρόστενη μεγάλη, την αλευρώνουμε και μεταφέρουμε το ένα μείγμα. Προσεκτικά, για να μην ανακατευτούν, ρίχνουμε επάνω του και το άλλο μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Όταν κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Για τη μους, βάζουμε σε μπολ τη σοκολάτα και ζεσταίνουμε πολύ καλά τα 150 ml της κρέμας, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να βράζει (δεν θέλουμε να βγάζει και φουσκάλες).
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί την υπόλοιπη κρέμα, κρύα από το ψυγείο. Ενώνουμε τα δύο μίγματα, προσθέτουμε το ροδόνερο ή το λικέρ και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη μους να σφίξει καλά στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.
Όταν κρυώσει η μους, την απλώνουμε πάνω στο κέικ, διαγράφοντας γραμμές με ένα πιρούνι, για να μοιάζει με κορμό.
Tip
Κρατήστε τον στο ψυγείο! Παίρνει υγρασία και μοιάζει με τούρτα ή σαν να έχεις σιροπιάσει το κέικ.