Υλικά
16 κ.σ. χοντροσπασμένο καρύδι
8 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
8 κ.σ. ζάχαρη
8 αυγά
1 γεμάτο κ.γλ. κανέλα
1 κοφτό κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. ζάχαρη
3 φλιτζ. νερό
1 ξύλο κανέλας
φλούδα από 1 λεμόνι
Για τη σοκολατένια σος
150 γρ. κακάο σε σκόνη
250 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα χτυπάμε (κρύα, από το ψυγείο) σε πολύ σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στο μείγμα των κρόκων προσθέτουμε λίγη μαρέγκα, λίγο καρύδι και ανακατεύουμε με σπάτουλα με πολύ απαλές κινήσεις. Όλη η επιτυχία είναι αυτή η διαδικασία: να ανακατέψουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα με τα αβγά και τα στερεά υλικά.
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ (με τρύπα ή χωρίς), αλευρώνουμε και μεταφέρουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 175°C για 45'. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν ψήθηκε, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση όλα μαζί τα υλικά σε δυνατή φωτιά.
Σιροπιάζουμε λίγο λίγο με κουτάλι το κρύο γλυκό με το ζεστό το σιρόπι. Το αφήνουμε μισή ώρα να "τραβήξει" και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Για τη σος, σε μέτρια φωτιά στο μπρίκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
Μόλις η σος έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την απλώνουμε πάνω στο γλυκό.
Tip
Μην ψιλοκόψετε τα καρύδια. Η γεύση της καρυδόπιτας με τα καρύδια χοντροκομμένα είναι εντελώς διαφορετική.