Υλικά
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα 24 εκ.
Για τη ζύμη της βάσης
150 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
100 γρ. αμυγδαλόψιχα σκόνη
125 γρ. βούτυρο κρύο σε κύβους
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
4-5 κουτ. σούπας κρύο νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα
60 γρ. βούτυρο
100 γρ. σταφίδες
150 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα
Για την επικάλυψη με τραγανά ψίχουλα
200 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
125 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσετε τη βάση, ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τρίψτε τα μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Ρίξτε το νερό και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.
Σκεπάστε τη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη στην άκρη για 30 λεπτά. Μετά ανοίξτε τη με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28 εκ. και απλώστε τη σε αντικολλητική φόρμα για τάρτες.
Για τη γέμιση, καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε μικρότερα κομμάτια. Ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη και την κανέλα. Βάλτε το βούτυρο να ζεσταθεί σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίξτε τα μήλα και τις σταφίδες.
Αφήστε τα για 10 λεπτά, βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τη σάλτσα που έμεινε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει πηχτό το σιρόπι. Απλώστε τα μήλα στη βάση της τάρτας και περιχύστε τα με το σιρόπι.
Για τα τραγανά ψίχουλα, ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το βούτυρο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια. Τρίψτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Απλώστε τα επάνω από τα μήλα.
Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά. Όταν ψηθεί η τάρτα, αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά, για να μπορέσετε να την κόψετε σε μερίδες.
Τip
Ιδανικά μήλα για τη γέμιση είναι τα στάρκινγκ.