Υλικά
2 κιλά ώριμα σύκα με το κοτσάνι τους
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
4-5 φύλλα αρμπαρόριζα δεμένα ματσάκι
λίγο αλάτι
λίγο ξινό ή χυμό λεμονιού διαλυμένο σε μισό ποτήρι του καφέ νερό
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη ζάχαρη με το νερό.
Δίνουμε 1-2 βράσεις και τοποθετούμε μέσα τα σύκα, την αρμπαρόριζα και το αλάτι.
Το βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά περίπου μία ώρα ή έως ότου δέσει το γλυκό.
Προς το τέλος ρίχνουμε και το ξινό. Βγάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι και αν δεν κυλάει εύκολα όταν κρυώσει σημαίνει ότι έδεσε το γλυκό.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το βάζουμε στα βάζα.