Υλικά
1 κιλό φρέσκα σύκα, καθαρισμένα
600 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
1 βανίλια
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
Εκτέλεση
Ετοιμάζoυμε σιρόπι με 1 λίτρο νερού, το χυμό του λεμονιού, τη βανίλια και τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να κολλήσει.
Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει σχηματίζοντας φαρδιές φυσαλίδες, βουτάμε μέσα τα σύκα και τα αφήνουμε, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου δέκα λεπτά.
Χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα σύκα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για άλλα δέκα λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Ξαναβάζoυμε τα σύκα στο σιρόπι και τα αφήνoυμε να βράσουν άλλα πέντε λεπτά, οπότε τα βγάζoυμε εκ νέου, στραγγίζοντάς τα με την τρυπητή κουτάλα.
Συνεχίζoυμε να βράζoυμε το σιρόπι, πάντα σε χαμηλή φωτιά, για άλλη 1/2 ώρα.
Βγάζoυμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνoυμε να κρυώσει το σιρόπι.
Τοποθετούμε τα σύκα σε φαρδιά γυάλινα βάζα, τα οποία έχoυμε πλύνει προηγουμένως πολύ καλά και τα σκεπάζoυμε με το σιρόπι τους που έχει πλέον κρυώσει, προσθέτοντας σαν τελευταίο μία-δύο κουταλιές κονιάκ.
Κλείνουμε αμέσως ερμητικά τα βάζα και τα τοποθετούμε σε μέρος στεγνό και σκοτεινό, μέχρι τη στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσουμε.