Υλικά
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι
2 κ.σ. λάδι
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
1 κιλό μήλα
φλούδα από ένα λεμόνι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
70 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
100 γρ. σταφίδες (μουλιασμένες σε λίγο νερό)
2 κ.σ. φρυγανιά
βούτυρο (για να αλείψουμε τη ζύμη πριν μπει για ψήσιμο)
Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στη μέση μια τρύπα και ρίχνουμε το λάδι, το αυγό και το αλάτι.
Δουλεύουμε τη ζύμη από τα πλαϊνά της λεκάνης προς τα μέσα.
Ζυμώνουμε δυνατά και προσθέτουμε σιγά σιγά 100 ml χλιαρό νερό (η ζύμη θα πρέπει να είναι απαλή).
Πλάθουμε μία μπάλα, αλείφουμε λίγο με λάδι και σε ζεστό μέρος αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα.
Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε φέτες (πάρα πολύ λεπτές).
Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη φλούδα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τα αμύγδαλα, ζάχαρη και την κανέλα. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και βάζουμε επίσης στη γέμιση.
Το άνοιγμα του φύλλου: Παίρνουμε μία πετσέτα κουζίνας και ρίχνουμε αλεύρι πάνω.
Παίρνουμε τη ζύμη την πατάμε λίγο με το χέρι και ύστερα ανοίγουμε το φύλλο πολύ λεπτό.
Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή λάδι, ρίχνουμε την φρυγανιά και προσθέτουμε την γέμιση ομοιόμορφα. Αφήνουμε και στις δυο μικρότερες πλευρές και στην μία μεγάλη πλευρά 2-3 εκ. χωρίς γέμιση.
Τις μικρότερες πλευρές τις διπλώνουμε προς τα μέσα μέχρι την γέμιση και έπειτα με την βοήθεια της πετσέτας τυλίγουμε την ζύμη (ξεκινάμε το τύλιγμα όχι από την μεγάλη πλευρά που αφήσαμε τα 2-3 εκ.).
Βάζουμε το γλυκό στο ταψί με το χαρτί ψησίματος. Τώρα αλείφουμε τη ζύμη με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου μία ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.