Υλικά
4 αυγά
ελάχιστο αλάτι
ελάχιστο κρεμόριο
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
λίγη βανίλια
4 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη
4 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
200 γρ. κρέμα σαντιγί
φέτες πορτοκαλιού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Χωρίζετε τ' ασπράδια από τα κροκάδια με προσοχή. Βάζετε στο μπολ του μίξερ τ' ασπράδια, το κρεμόριο και ελάχιστο αλάτι. Τα αφήνετε να χτυπηθούν ωσότου γίνουν μαρέγκα πηχτή.
Ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη (1 φλιτζ. τσαγιού) και συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά.
Προσθέτετε τη βανίλια. Αλείφετε ελαφρά με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών ή καλύτερα ένα πιάτο φούρνου (πιρέξ) στην ίδια διάμετρο.
Απλώνετε μέσα τη μαρέγκα κατά τρόπον ώστε να καλυφτούν ο πάτος και τα τοιχώματα αφήνοντας την επιφάνεια κάπως ανώμαλη.
Ψήνετε την τάρτα μαρέγκας άδεια σε σιγανό φούρνο επί μια ώρα.
Σβήνετε το φούρνο και την αφήνετε να μείνει μέσα επί 1/2 ακόμη ώρα.
Ετοιμάζετε την κρέμα. Χτυπάτε σε μπεν μαρί τα κροκάδια με 4 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη και με το χυλό και ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάτε το μίγμα επάνω από νερό που σιγοβράζει ωσότου πήξει ελαφρά.
Το κρυώνετε και προσθέτετε την κρέμα σαντιγί.
Ανακατεύετε την κρέμα ελαφρά και τη βάζετε μέσα στην τάρτα.
Σκορπάτε στην επιφάνεια κομματάκια πορτοκάλι.
Αφήνετε την τάρταστο ψυγείο μερικές ώρες.