Υλικά
450 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. αμύγδαλα (χωρίς τη φλούδα)
80 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
1 κ.γ. από μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο)
1 ½ κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2-3 γαρίφαλα
1 ξυλαράκι κανέλας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα αμύγδαλα σε ταψί με λαδόκολλα για 12 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα αλέθουμε στο μούλτι.
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τα μήλα μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε τα λιώνουμε στο μούλτι και προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα.
Αφού δουλέψουμε λίγο το κανταΐφι, ξεχωρίζοντας τις ίνες του ώστε να αφρατέψει, κόβουμε τούφες και τις απλώνουμε σχηματίζοντας μακρόστενες λωρίδες.
Με πινέλο βουτυρώνουμε λίγο την άκρη κάθε λωρίδας, βάζουμε 1 κουταλάκι γεμάτο γέμιση και τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολό.
Τοποθετούμε τα ρολά σε ταψί και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Λίγο πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι, το οποίο βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.