Υλικά
1 κιλό βερίκοκα μετρίου μεγέθους (ποικιλίας μπεμπέκου) αγουρωπά
1 φλιτζ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
το χυμό από ένα λεμόνι
ασβεστό-νερο (2 κουταλιές ασβέστη σε 2 κιλά νερό)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα βερίκοκα καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι.
Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο καρφί ή ένα λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.
Σπρώχνουμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού προσεκτικά χωρίς να τραυματίζουμε το φρούτο (είναι εύκολο).
Ξεφλουδίζουμε τα βερίκοκα με λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το ασβεστόνερο και τοποθετούμε μέσα τα βερίκοκα και τα αφήνουμε για μια ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα την ωρίμανση των φρούτων.
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα.
Αν θέλετε βάλτε στη θέση του κουκουτσιού ένα ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο. Βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα βερίκοκα.
Αφήνουμε για μια νύχτα. Τα βερίκοκα θα βγάλουν όλο το ζουμί τους.
Την επομένη δένουμε το σιρόπι και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Σημ.: "Προσοχή τα βερίκοκα δεν πρέπει να βράσουν πολύ κι αυτό εξαρτάται από την ωριμότητα τους. Αν είναι πολύ αγουρωπά θέλουν πιο πολύ βράσιμο.
Διαφορετικά πρέπει να τα βγάλουμε από την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του δεσίματος του σιροπιού και να τα προσθέσουμε στο τέλος".
Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.