Υλικά
10 περγαμόντα
2 κιλά ζάχαρη
5 φλιτζ. νερό
1/2 λεμόνι
1 βελόνα σακοράφα
σπάγκο
Εκτέλεση
Τα πλένουμε τα περγαμόντα και τα σκουπίζουμε, τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους, με προσοχή γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε στην άσπρη σάρκα.
Το κόβουμε στα 4 (ή στα 6 αν είναι πολύ μεγάλα και αφαιρούμε την σάρκα τους).
Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε σπάγκο, κάνουμε τις φλούδες σε ρολό και τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 5 φλούδες μαζί και δένουμε τις άκρες σε μία οδοντογλυφίδα.
Γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό και βάζουμε τις φλούδες από πάνω βάζουμε ένα πιάτο γιατί επιπλέουν τα αφήνουμε 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό (περίπου ανά 3-4 ώρες).
Την επόμενη μέρα βάζουμε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά γιατί θα σφίξουν.
Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 φλυτζάνια νερό να βράσουν.
Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 15 λεπτά.
Αν μας είναι πολύ αραιό προσθέτουμε ζάχαρη. Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε έτσι 24 ώρες.
Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού, βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι.
Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.