Υλικά
240 γρ. ζάχαρη
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
70 γρ. βούτυρο αγελάδος
110 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
20 γρ. κακάο
80 γρ. φουντούκια ολόκληρα για το ντεκόρ
Για τη γέμιση
50 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Για το γλάσο
110 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
110 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το βούτυρο με το κακάο και την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε και ενσωματώνουμε χτυπώντας το μίγμα του βουτύρου.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα και ψήνουμε για 40'.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα ολόκληρα φουντούκια.
Ξεφορμάρουμε μόλις κρυώσει το κέικ και με κοφτερό πριονωτό μαχαίρι το κόβουμε οριζόντια στη μέση, σε δύο δίσκους.
Τοποθετούμε τον πρώτο στην πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε πάνω την πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τα σπασμένα φουντούκια.
Σκεπάζουμε απαλά με τον άλλο δίσκο και αφήνουμε το γλυκό για ½ ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Γλασάρουμε με το γλάσο σοκολάτας και στολίζουμε με τα ολόκληρα φουντούκια.
Αφήνουμε την τούρτα για 30' στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.
Tip
Το καβουρδισμένο φουντούκι έχει άλλη γεύση! Μπορούμε να αποφύγουμε τη διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Ακόμα καλύτερο είναι το καραμελωμένο και χοντροσπασμένο φουντούκι. Εναλλακτικά, βάζουμε αμύγδαλα.