Υλικά
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
400 ml κρέμα γάλακτος ή 200 ml κρέμα γάλακτος και 200 γρ. τυρί κρέμα
3 αβγά
½ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. νερό
2-3 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
Για τη σάλτσα σοκολάτας
100 γρ. κουβερτούρα
80 ml γάλα
1 κ.γλ. μέλι
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι
Εκτέλεση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή του στραγγιστού γιαουρτιού.
Την αφήνουμε στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσουμε μισή ποσότητα τυριού και μισή κρέμας, τα χτυπάμε μαζί να αφρατέψουν και να ενωθούν.
Χτυπάμε ξεχωριστά τα αβγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
Σε κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3' από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι. Προσθέτουμε τον διαλυμένο καφέ και βράζουμε για 1' ακόμα.
Ρίχνουμε καυτό το σιρόπι στα χτυπημένα αβγά, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει το μίγμα.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
"Ντύνουμε" με διπλό φύλλο πλαστικής μεμβράνης τον πάτο και τα πλαϊνά μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ, αφήνοντας να εξέχει τριγύρω, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Το αφήνουμε στην κατάψυξη για 8 ώρες τουλάχιστον.
Για τη σάλτσα σοκολάτας, σπάζουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και βάζουμε το γάλα σε μπρίκι να ζεσταθεί.
Πριν πάρει βράση, το τραβάμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η κουβερτούρα και στο τέλος ενσωματώνουμε το ρούμι και το μέλι. Αφήνουμε τη σάλτσα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε σε φέτες το γλυκό και το σερβίρουμε προσθέτοντας από μία κουταλιά σάλτσα σοκολάτας.
Tip
Αν έχουμε εσπρεσιέρα, φτιάχνουμε έναν lungo εσπρέσο με 3 κάψουλες και μειώνουμε ανάλογα την ποσότητα του νερού στο γλυκό.