Υλικά
400 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
2 σφηνάκια λικέρ μαστίχα
τρούφα και κερασάκια για το στόλισμα
Για τη σαντιγί
250 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
6 κρόκους
75 γρ. αλεύρι
160 γρ. ζάχαρη
½ κ.σ. κορν φλάουρ
¾ του λίτρου γάλα
3 κ.σ. λικέρ μαστίχα
φλούδα από 1 λεμόνι
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για την κρέμα σοκολάτα
370 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Τρίβουμε τη σοκολάτα με τον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα κατσαρολάκι, αντικολλητικό κατά προτίμηση, βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε με το σύρμα να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Περιχύνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, και προσθέτουμε το λικέρ και τη φλούδα λεμονιού.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2'-3', μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πετάμε τη φλούδα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε την κρέμα στα δύο. Στο ένα μισό προσθέτουμε τη σοκολάτα και τη 1 κ.σ. ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και τις δύο κρέμες (η μεμβράνη να εφάπτεται στις κρέμες) και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί την κρέμα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο) μαζί με τη ζάχαρη άχνη.
Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Στρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα με μεβράνη ή με αλουμινόχαρτο (για να ξεφορμαριστεί το γλυκό πιο εύκολα).
Καλύπτουμε τον πάτο με σαβαγιάρ ελαφρώς μουσκεμένα στα 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχα.
Εναλλάσσουμε στρώσεις από μπισκότα, λευκή κρέμα, μπισκότα και σοκολατένια κρέμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξει.
Πριν σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με τη σαντιγί, την τρούφα και τα κερασάκια (τα γλασέ κερασάκια είναι πιο φτηνά, αλλά τα μαρασκίνο έχουν ασύγκριτα καλύτερη γεύση).
Tip
Κάθε φορά δίνεις στην τούρτα διαφορετικό άρωμα ανάλογα με το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσεις: κονιάκ, λικέρ από οποιοδήποτε φρούτο, αμαρέτο ή ρούμι.