Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
3 αβγά, χώρια τους κρόκους από τα ασπράδια
4 κ.σ. κορν φλάουρ
6 κ.σ. ζάχαρη
1⅔ φλιτζ. γάλα
140 γρ. κουβερτούρα
1 βανίλια
1 κ.σ. ζελατίνα σκόνη
2 κ.σ. ουίσκι ή κονιάκ
ξύσμα σοκολάτας για το ντεκόρ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε τη σφολιάτα στη βάση και στα τοιχώματα μιας ταρτιέρας.
Φροντίζουμε η ζύμη να προεξέχει αρκετά από την ταρτιέρα, γιατί συρρικνώνεται στο ψήσιμο.
Τρυπάμε με το πιρούνι τη βάση και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Για την κρέμα σοκολάτα, χτυπάμε σε μπολ με το σύρμα τους κρόκους, το κορν φλάουρ και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το γάλα και όταν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μίγμα των αβγών, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ξαναβάζουμε το μίγμα στο κατσαρόλι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αδειάζουμε σε μπολ τη μισή κρέμα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε στο μισό μίγμα της κρέμας στο μπολ.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη.
Διαλύουμε τη ζελατίνα σε 2 κ.σ. κρύο νερό σε μπρίκι. Τη ζεσταίνουμε λίγο στη φωτιά να διαλυθεί και την προσθέτουμε στην άλλη μισή κρέμα, μαζί με το ουίσκι.
Ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα με το ρούμι.
Όταν κρυώσουν εντελώς η κρέμα σοκολάτα και η σφολιάτα, απλώνουμε πάνω της πρώτα τη σοκολατένια και σε δεύτερη στρώση τη λευκή κρέμα.
Στολίζουμε με σοκολάτα, που θα την τρίψουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού, αφού πρώτα την κρυώσουμε στο ψυγείο.
Tip
Μπορούμε να αρωματίσουμε τη λευκή κρέμα με οποιοδήποτε λικέρ. Της ταιριάζουν πολύ η μαστίχα, η μέντα και όλα τα εσπεριδοειδή.