Υλικά
300 γρ. πραλίνα φουντουκιού
3 ασπράδια αβγών
130 γρ. ζάχαρη
80 γρ. φιστίκια Αιγίνης
1 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
σκόνη κακάο άγλυκο για το ντεκόρ
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγανάκι καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τα φιστίκια και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε στο μούλτι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με 100 ml νερό για 4' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό, σε δυνατή φωτιά.
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε λίγο την πραλίνα ανακατεύοντας.
Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε λεπτό κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα, ενσωματώνουμε το ζεστό σιρόπι και στη συνέχεια την πραλίνα.
Προσθέτουμε το αλκοόλ και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Στρώνουμε μια φόρμα 16 εκ. με διάφανη μεμβράνη και απλώνουμε το μίγμα.
Σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο γύρω στις 6 ώρες, να σφίξει.
Μπορούμε να το παγώσουμε και στην κατάψυξη, για 4 ώρες.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια.
Πριν το σερβίρουμε, καλό είναι να το αφήσουμε για μισή ώρα εκτός ψυγείου.
Tip
Αντί για φιστίκι Αιγίνης, μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια ή και να παραλείψουμε εντελώς τους ξηρούς καρπούς.