Υλικά
Για το παντεσπάνι
6 αβγά
1½ φλιτζ. ζάχαρη
1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
5 κ.σ. άνθος αραβοσίτου
2 βανίλιες
3 κρόκους αβγών
1 φλιτζ. ζάχαρη
Για τη σοκολάτα
125 γρ. σοκολάτα γάλακτος
1 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. άνθος αραβοσίτου
3 κ.σ. κακάο
Εκτέλεση
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη.
Προσοχή! Εδώ είναι όλο το μυστικό για να κάνουμε το πιο αφράτο παντεσπάνι: τα αφήνουμε να χτυπηθούν έως και 15', μέχρι να φουσκώσουν πάρα πολύ και να ασπρίσουν σαν αφρός.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν.
Μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε εκτός μίξερ το ξύσμα και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό με τη σπάτουλα.
Ψήνουμε στους 175°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40' περίπου.
Προσοχή! Επειδή κάθε φούρνος έχει τα κόλπα του, δεν θέλουμε να ροδίσει το παντεσπάνι. Απλά να σταθεροποιηθεί, παίρνοντας ένα ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, για να βγει αφράτο.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και μετά το κόβουμε στη μέση, σε δύο κομμάτια.
Για την κρέμα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα ¾ του γάλακτος μαζί με τη βανίλια.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τους κρόκους, το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε έναν ωραίο χυλό, χωρίς σβόλους.
Σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρύο μίγμα στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Θα μας βοηθήσει πολύ ένα αντικολλητικό κατσαρόλι.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Για το γλάσο σοκολάτας, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα δεμένο γλάσο. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.
Με το μίξερ ή με το πίμερ χτυπάμε τη λευκή κρέμα μέχρι να αφρατέψει.
Για τη συναρμολόγηση, βάζουμε σε μια πιατέλα το μισό παντεσπάνι, απλώνουμε πάνω του τη λευκή κρέμα και τοποθετούμε απαλά επάνω της το άλλο μισό παντεσπάνι.
Καλύπτουμε με το γλάσο, ισιώνοντας με τη σπάτουλα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το τρώμε φρέσκο!
Διατηρείται στο ψυγείο, αλλά είναι πιο νόστιμο αν το βγάλουμε για ½ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν το καταναλώσουμε.
Tip
Η επικάλυψη του κοκ στα παλιά ζαχαροπλαστεία δε γινόταν με αληθινή σοκολάτα. Για να έρθουμε πιο κοντά στην κλασική γεύση, βάζουμε σοκολάτα γάλακτος, αν όμως το θέλουμε πιο σοκολατένιο, επιλέγουμε κουβερτούρα.