Υλικά
8 κόκκινα μήλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 γεμάτο κ.γλ. κανέλα
2 βανίλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
8-10 γαρίφαλα
3 ποτηράκια του κρασιού γρεναδίνη
σαντιγί για το ντεκόρ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα.
Τα κρατάμε ολόκληρα και αφαιρούμε το κυλινδρικό μέρος με τα κουκούτσια στην καρδιά τους.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τις βανίλιες και την κανέλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βάζουμε τα μήλα σε ταψάκι που να τα χωράει ίσα ίσα, μπήγουμε από ένα γαρίφαλο στο καθένα, σκορπάμε τα υπόλοιπα στο ταψί και γεμίζουμε το κυλινδρικό εσωτερικό τους με το μίγμα από ζάχαρη-κανέλα-βανίλια, αφού αφήσουμε και λίγο για να τα πασπαλίσουμε ελαφρά στο εξωτερικό τους.
Ρίχνουμε τη γρεναδίνη πάνω στα μήλα και προσθέτουμε το κονιάκ.
Γεμίζουμε με νερό το ταψί ως τη μέση. Ψήνουμε για 50' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
Πολύ σημαντικό: Στα μισά του χρόνου περίπου, όταν τα μήλα έχουν αρχίσει να μαλακώνουν, αρχίζουμε να τα περιχύνουμε συχνά (5-6 φορές) με το σιρόπι τους, για να πάρουν ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα.
H καλύτερη στιγμή να φάμε τα ψητά μήλα είναι χλιαρά. Τα σερβίρουμε με σαντιγί.
Tip
Να προτιμήσετε μια σπιτική σαντιγί, από αληθινή κρέμα γάλακτος. Ταιριάζουν υπέροχα και με ένα ωραίο παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.