Υλικά
300 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
200 ml φρέσκο γάλα
100 ml ρούμι
σπορέλαιο για τη φόρμα
Για την κρέμα
5 κρόκους αβγών
150 γρ. ζάχαρη
300 γρ. ξερά σύκα κομμένα σε φετάκια
400 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 βανίλια
3 ασπράδια αβγών
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το γάλα με το ρούμι.
Λαδώνουμε μια στενή και ψηλή φόρμα (ή ένα βαθύ μπολ της σαλάτας) και τη στρώνουμε με μεμβράνη κουζίνας.
Βρέχουμε τα σαβαγιάρ στο μίγμα από γάλα και ρούμι και τα στρώνουμε στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το τυρί και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Τέλος, προσθέτουμε τα σύκα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών μαζί με τη βανίλια σε σφιχτή μαρέγκα και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε στην κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα στη φόρμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 5 ώρες.
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε!
Tip
Αν δεν έχουμε ρούμι, βάζουμε κονιάκ ή κάποιο γλυκό κρασί. Το μασκαρπόνε είναι νοστιμότερο, αλλά μπορούμε να βάλουμε και τυρί κρέμα. Τα σύκα γίνονται πιο νόστιμα αν τα μουλιάσουμε για ½ ώρα σε ζεστό τσάι.