Υλικά
4-5 μανταρίνια
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
8 αβγά
1 βανίλια
400 γρ. γάλα
1 κ.σ. ξύσμα μανταρινιού
βούτυρο για το σκεύος
Για τη σος σοκολάτας
100 γρ. κακάο
150 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια. Κόβουμε τη φλούδα σε μικρότερα κομμάτια και την αλέθουμε στο μούλτι. Θα χρειαστούμε 2 κ.σ. γεμάτες πολτό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι, τον πολτό μανταρινιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε στο γάλα το προηγούμενο μίγμα και ανακατεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και μετά προσθέτουμε τους κρόκους και τους ενσωματώνουμε με το σύρμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο γλυκό με απαλές κινήσεις.
Βουτυρώνουμε μια μέτρια φόρμα ή 6-8 ατομικά φορμάκια, μοιράζουμε το μίγμα και βάζουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια σε μεγαλύτερο ταψί.
Γεμίζουμε με νερό ως τη μέση του ταψιού και ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να δέσει η κρέμα, για 50' περίπου.
Όσο ψήνεται η πουτίγκα, ετοιμάζουμε τη σος σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα το κακάο, τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 2', ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 2'.
Ξεφορμάρουμε την πουτίγκα και σερβίρουμε με τη σος σοκολάτας. Είναι πιο νόστιμη ζεστή.
Tip
Γίνεται και με λεμόνι ή πορτοκάλι. Για να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα, ντύνουμε τη φόρμα με τσαλακωμένο χαρτί ψησίματος.