Υλικά
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
220 γρ. βούτυρο αγελάδος μαλακό
280 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 αβγά
½ φλιτζ. καρυδόψιχα τριμμένη
¾ φλιτζ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
125 γρ. γάλα
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα. Όσο είναι ζεστή, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και τα ανακατεύουμε, να ντυθούν όλα με σοκολάτα.
Τα βγάζουμε ένα ένα με κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις αφρατέψει το μίγμα, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε το μίγμα. Μπήγουμε τα δαμάσκηνα σε διάφορα σημεία, να καλυφθούν από τη ζύμη.
Ψήνουμε για 55'-60'.
Μόλις κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε.
Μπορούμε να το σερβίρουμε με σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας.
Tip
Η φόρμα που σας δίνω στις συνταγές είναι ενδεικτική. Εσείς να ξέρετε ότι ιδανική φόρμα είναι εκείνη που γεμίζει μέχρι τα ¾ με την ποσότητα της ζύμης του κάθε κέικ.