Υλικά
Για τα καραμελωμένα μήλα:
125 γρ. μαργαρίνη
4-5 μήλα
2 κ.γ. κανέλα
4 φλ. του καφέ ζάχαρη
λίγο γαρίφαλο, προαιρετικά
λίγα καρύδια
Για τη ζύμη:
3/4 κούπας ηλιέλαιο ή μαργαρίνη
3/4 κούπας ζάχαρη
1 βανίλια
2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο κονιάκ
1 αυγό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί λιώνουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο.
Δεν το λιώνουμε πάρα πολύ. Το αφήνουμε λίγο να πήξει και κόβουμε τα μήλα σε χοντρές ροδέλες.
Τα τοποθετούμε πάνω στο λιωμένο βούτυρο απαλά χωρίς να το πιέζουμε.
Για τη ζύμη χτυπάμε πρώτα τη ζάχαρη με το λάδι.
Μετά προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το χυμό, το κονιάκ και τελευταίο το αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί γρήγορα, για να μην ανέβει επάνω.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δούμε με την οδοντογλυφίδα ότι έγινε αφράτο.
Βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε περίπου 2 ώρες να κρυώσει.
Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε.