Υλικά
Για τα αχλάδια κομπόστα:
6 ή 8 αχλαδιά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1/4 κουτ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για τη σοκολατόπιτα:
125 γρ. αλεύρι
125 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. κακάο
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ. γ. σόδα μαγειρική
1 βανίλια
2 αυγά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα αχλάδια από φλούδες και κουκούτσια και τα κόβουμε στα δύο.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και τα αχλάδια.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν περίπου 7-8 λεπτά.
Βγάζουμε τα αχλάδια από το σιρόπι και τα αραδιάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ.
Το σιρόπι το αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα υλικά της σοκολατόπιτας.
Πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη, μετά το βούτυρο και μετά όλα τα στερεά.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια με προσοχή γιατί βγαίνει λίγο σφιχτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Την κόβουμε και την απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα, είτε με σιρόπι από την κομπόστα που περίσσεψε είτε σκέτη.