Υλικά
250 γρ. βούτυρο
3 ξινόμηλα
2 κόκκινα μήλα
3 κ.σ. νερό
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
3 κ.σ. σταφίδες
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
4 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
7 - 8 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
ζάχαρη άχνη
Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αβγά
100 γρ. καρυδόψιχα
2 - 3 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
Ανάβω τον φούρνο στους 170°C. Βάζω το βούτυρο σε ταψί, το βάζω στον φούρνο να λιώσει και μετά το βγάζω από τον φούρνο. Προσοχή! Όχι να κάψει, απλώς να λιώσει το βούτυρο.
Κόβω τα μήλα σε ροδέλες, χωρίς τη φλούδα και τα κουκούτσια, και τα στρώνω κυκλικά στο ταψί, τη μία ροδέλα δίπλα στην άλλη.
Ανακατεύω το νερό με τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και περιχύνω τις ροδέλες των μήλων.
Από πάνω ρίχνω εναλλάξ ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, κονιάκ και καρυδόψιχα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ετοιμάζω και τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνω πολύ καλά.
Απλώνω τη ζύμη πολύ καλά πάνω από τη μηλόπιτα και βάζω το ταψί στον φούρνο για 30 - 35 λεπτά περίπου.
Μόλις βγάλω τη μηλόπιτα από τον φούρνο, την αφήνω 5 λεπτά και μετά τη γυρίζω ανάποδα, ώστε τα μήλα να έρθουν από πάνω.
Καθώς είναι χλιαρή, απλώνω από πάνω τη μαρμελάδα και την πασπαλίζω με την άχνη.