Υλικά
2 μέτρια ακέρωτα πορτοκάλια
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
4 αβγά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν
2 βανίλιες
βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο
180 γρ. κουβερτούρα
80 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε μαζί με τη φλούδα σε φέτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.
Προσθέτουμε τον χυμό, τα αβγά, τις βανίλιες και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και τον πολτό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη μεγάλη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε εδώ το μίγμα.
Μπορούμε να μοιράσουμε το μίγμα και σε μικρότερες μακρόστενες φόρμες και να κάνουμε δύο κέικ. Ψήνουμε για 60' περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και με σπάτουλα ομογενοποιούμε το μίγμα.
Μόλις κρυώσει το κέικ, το καλύπτουμε με το γλάσο.
Tip
Για να μη βουτυρώνουμε, βρέχουμε χαρτί ψησίματος, το στύβουμε και ντύνουμε με αυτό τις φόρμες που θα ψήσουμε το κέικ.