Υλικά
4-5 κόκκινα μήλα
200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
½ κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 σφηνάκι κονιάκ
Για τον χυλό
4 αβγά
¾ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
1 φλιτζ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες, χωρίς τα κουκούτσια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα για κέικ απλώνουμε ομοιόμορφα το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα (το μυστικό είναι να βγει λεπτή, σαν τάρτα, γι' αυτό χρησιμοποιούμε ένα "απλωτό" ταψάκι).
Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μήλα, πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τα ραντίζουμε με το κονιάκ.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι, το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον χυμό πορτοκάλι.
Απλώνουμε το μίγμα επάνω στα μήλα.
Ψήνουμε για 30' περίπου ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο χυλός.
Αφήνουμε για 10' τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο και την ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα, έτσι ώστε να έχουμε τα μήλα στην επιφάνεια.
Είναι νοστιμότερη ζεστή ή χλιαρή.