Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρεδάκια
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
75 γρ. σταφίδα ξανθή
140 γρ. βούτυρο αγελάδος
200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια
άχνη ζάχαρη για το στόλισμα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε σαν ροκανίδι τη σοκολάτα με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι.
Κόβεται πιο εύκολα αν προηγουμένως την αφήσουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και το βούτυρο σε κομματάκια, αφήνοντας περίπου 40 γρ. για το άλειμμα της επιφάνειας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώνουμε ένα στενόμακρο ρηχό ταψί ή το στρώνουμε με λαδόκολλα.
Απλώνουμε στον πάγκο το φύλλο της σφολιάτας, κρύο, από το ψυγείο, με τη φαρδιά του πλευρά προς τα κάτω.
Βάζουμε τη γέμιση στη μία άκρη και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.
Κλείνουμε προσεκτικά τις άκρες.
Μεταφέρουμε το στρούντελ στο ταψί, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η ζύμη, περίπου για 40'-45'.
Μόλις κρυώσει λίγο, το πασπαλίζουμε με την άχνη. Τρώγεται ζεστό.