Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
6 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα το καθένα στα τέσσερα
200 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ. νερό
60 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια
βούτυρο αγελάδος για το φύλλο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο, οπωσδήποτε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό.
Σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε, αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει σιρόπι.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα μήλα.
Ανακατεύουμε συχνά για 12' περίπου, μέχρι το σιρόπι να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μήλα στον πάτο του τηγανιού και σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας.
Κάνουμε μια δυο τρύπες με μαχαίρι.
Πιέζουμε προς τον πάτο το φύλλο που περισσεύει, βουτυρώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία η σφολιάτα και να φουσκώσει, γύρω στα 20'.
Μόλις βγει από τον φούρνο, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την τρώμε καυτή!