Υλικά
6 κόκκινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. ζάχαρη
βούτυρο για τη φόρμα
Για το κέικ
1 φλιτζ. ζάχαρη
3 αβγά
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. σπορέλαιο
3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κοφτή κ.σ. κανέλα
1 βανίλια
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. μπέικιν
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μήλα με 2 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν τα μήλα λίγο χρώμα.
Δεν θέλουμε να μαλακώσουν εντελώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη τη ζάχαρη με το σπορέλαιο.
Προσθέτουμε τα αβγά, την κανέλα, τη βανίλια, τη σόδα, το μπέικιν και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε λίγο με πιρούνι, να μην πάει παντού, αλλά να κάνει κύματα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα χωρίς τρύπα στη μέση και μεταφέρουμε εδώ το μίγμα.
Από πάνω απλώνουμε τα μήλα: θα βυθιστούν, αλλά δεν πειράζει.
Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει.