X

Στρούντελ με Δαμάσκηνα

Ένα από τα γλυκά με ήπια γλύκα, ξινούτσικη γεύση του δαμάσκηνου και το άρωμα.

Υλικά

Για τη ζύμη

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1 βανίλια

½ κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι

1 αβγό

Για τη γέμιση

1 κιλό δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

50 γρ. λευκή σοκολάτα

50 γρ. κουβερτούρα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

τη σάρκα του πορτοκαλιού ψιλοκομμένη

100 γρ. λευκά αμύγδαλα

1 σφηνάκι κονιάκ

100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια

λιωμένο βούτυρο για την επικάλυψη

άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το βούτυρο, την ξηρή μαγιά, τη βανίλια, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το αβγό.

Προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο χλιαρό νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη, ομοιογενή, που να ζυμώνεται χωρίς προσπάθεια.

Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν.

Τα χοντροσπάμε στο μούλτι (θέλουμε μερικά να μείνουν και ολόκληρα).

Σε μια λεκάνη ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε τις δύο σοκολάτες (είναι πιο εύκολο αν προηγουμένως τις αφήσουμε να κρυώσουν καλά στο ψυγείο).

Στη λεκάνη με τα δαμάσκηνα προσθέτουμε τις σοκολάτες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το πορτοκάλι (καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια), τα αμύγδαλα, το κονιάκ, τη φρυγανιά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο, προσπαθώντας πάντα να διατηρήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα.

Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Προσεκτικά, κλείνοντας τις άκρες, τυλίγουμε σε ρολό, το οποίο θα βγει αρχικά στενό.

Απλώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα επίπεδο ταψάκι.

Μεταφέρουμε προσεκτικά το ρολό και με το χέρι μας το πιέζουμε και το πλάθουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο φαρδύ ορθογώνιο σχήμα, φροντίζοντας από την αρχή η ένωση της ζύμης να ακουμπά στον πάτο του ταψιού.

Με πινέλο βουτυρώνουμε το στρούντελ και το ψήνουμε για 30'-35', μέχρι να ροδίσει.

Μόλις ψηθεί, το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Επίσης...

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.