Υλικά
•1 πακέτο σφολιάτα
•2 κουταλιές αλεύρι
•500 γρ. αχλάδια
•150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
•2 κουταλιές κονιάκ
•120 γρ. βούτυρο
•100 γρ. αμυγδαλόψιχα
•100 γρ. ψίχα φουντουκιού
•50 γρ. καρυδόψιχα
•50 γρ. κουκουνάρι
•100 γρ. ζάχαρη
•3 αυγά
•1 βανίλια
•λίγο αλάτι
•βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς, τους βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο (κρατάμε μια κουταλιά από το βούτυρο στην άκρη) τα 2 αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μίγμα έως ότου απορροφηθούν τα αυγά.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, σοτάρουμε τα αχλάδια, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς κουνώντας το τηγάνι, για να μην κολλήσουν τα αχλάδια.
Αλείφουμε μια φόρμα με βούτυρο και τη ντύνουμε με ένα φύλλο σφολιάτας, σκεπάζοντας και τα πλαϊνά της φόρμας.
Αλείφουμε το φύλλο με μαρμελάδα, βάζουμε τα αχλάδια από πάνω σε στρώσεις, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό το πλαϊνό φύλλο στη φόρμα. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα φύλλα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια του φύλλου, αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.