Υλικά
Για τη ζύμη:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 90 γρ. ταχίνι
• 100 γρ. ζάχαρη
• λίγη μαστίχα
• λίγο μαχλέπι
• 1 γρ. κακουλέ
• 1 βανίλια
• 1 πορτοκάλι ξύσμα
• 230 ml χυμό πορτοκαλιού
Για τη γέμιση:
• 2 μήλα αρωματικά
• 120 γρ. χαλβά βανίλια του μπακάλη
• κανέλα
• 40 γρ. σταφίδες
• 50 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Βάζουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ με μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε και τα χτυπάμε ώστε να ενωθούν και να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και τα αρωματικά και τα ζυμώνουμε με το γάντζο, δημιουργώντας μία ζύμη, 15-20 λεπτά, μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη, σκεπασμένη ώσπου να διπλασιαστεί, περίπου 2 ώρες, ίσως και λίγο παραπάνω και ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό του ρεντέ. Προσθέτουμε το χαλβά σπασμένο καλά με τα χέρια μας καθώς και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Για να μην μας μαυρίσει η γέμισή μας από τα μήλα καλό θα ήταν να την ετοιμάσουμε τη στιγμή που θα τη χρειαστούμε. Δηλαδή μόλις φουσκώσει η ζύμη.
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 50 βαθμούς με αέρα.
Παίρνουμε τη ζύμη που έχει γίνει, και με τον πλάστη μας και λίγο αλεύρι την ανοίγουμε σε φύλλο 25x50 εκ. περίπου.
Απλώνουμε πάνω στο φύλλο της ζύμης τη γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολό από τη φαρδιά πλευρά και κόβουμε κάθετα σε ίσα κομμάτια. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα ρολάκια, σε αποστάσεις μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν ξανά.
Βάζουμε το ταψί με τα ρολάκια στο φούρνο και το αφήνουμε έτσι στους 50 βαθμούς για 20 λεπτά.(αυτό βοηθάει να φουσκώσουν καλύτερα).
Μετά τα 20 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μας, ανεβάζουμε στους 180 και ψήνουμε για άλλα 30 με 35 λεπτά περίπου.