Υλικά
10 αυγά χωρισµένα
10 κουτ. της σούπας καρύδι αλεσµένο
10 κουτ. της σούπας ζάχαρη
6 κουτ. της σούπας φρυγανιά αλεσµένη
4 κουτ. της σούπας αλεύρι που φουσκώνει
το ξύσµα και το χυµό από 2 πορτοκάλια
2 κουτ. της σούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. του γλυκού µπέικιν πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. του γλυκού σόδα
60 γραµµ. κουβερτούρα τριµµένη
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
λίγα γαρίφαλα
το χυµό και τη φλούδα από ένα λεµόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε µεγάλη ταχύτητα στο µίξερ τους κρόκους µε την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο µέχρι να γίνουν κρέµα.
Συγχρόνως σε γυάλινο µπολ χτυπάµε µε τον αυγογδάρτη τα ασπράδια µε το αλάτι να γίνουν µαρέγκα.
Αφού είναι έτοιµη η κρέµα στο µίξερ χωρίς να το σταµατήσουµε, προσθέτουµε σιγά-σιγά το αλεύρι, το καρύδι, το κονιάκ, το ξύσµα πορτοκαλιού και το χυµό του όπου µέσα σε αυτόν έχουµε προσθέσει τη σόδα.
Συνεχίζουµε µε το µπέικιν, τη φρυγανιά, την τριµµένη σοκολάτα.
Δουλεύουµε 2-3 λεπτά ακόµη.
Στη συνέχεια ενσωµατώνουµε πολύ απαλά τη µαρέγκα µε το υλικό που έχουµε στο µίξερ.
Βουτυρώνουµε καλά ένα ταψί 30άρι ή ένα πιρέξ, ρίχνουµε το µίγµα και ψήνουµε στους 170 βαθµούς σε προθερµασµένο φούρνο για 40-45 λεπτά στην προ τελευταία σχάρα.
Σηµ.: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και η πίτα ζεστή.