Υλικά
1.200 γρ. ψίχα από καρπούζι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
15 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
200 γρ. κοπανισμένα καρύδια
5 κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. σουσάμι για την κρούστα
κανέλα
λάδι για το ταψί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αφαιρούμε τα σπόρια από το καρπούζι, το κομματιάζουμε και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Είναι πολύ σημαντικό να πολτοποιήσουμε το καρπούζι με το χέρι μας μέσα στη λεκάνη, μέχρι να διαλυθεί εντελώς, σε κομματάκια του 1 εκ. περίπου.
Προσθέτουμε στη λεκάνη με το καρπούζι το αλεύρι, την κανέλα, το λάδι, το μέλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα καρύδια και με αβγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουμε έναν όχι πάρα πολύ πηχτό χυλό.
Λαδώνουμε ένα ταψί αρκετά μεγάλο και το πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
Στρώνουμε πάνω του τον χυλό. Προσοχή! Το ύψος του χυλού με τίποτα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1½ εκ. Η καρπουζένια είναι μια υπερβολικά λεπτή πίτα, σαν βάση πίτσας.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε για 45'.
Με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε να ανασηκώσουμε την πίτα, για να δούμε αν ψήθηκε: η κάτω πλευρά πρέπει να βγει τραγανή όσο και η κρούστα.
Αφήνουμε την καρπουζένια να κρυώσει, τη χαράζουμε σε τετράγωνα και στη συνέχεια σε τριγωνικά κομμάτια και την πασπαλίζουμε με κανέλα.
Στη Μήλο πολλές φορές τη σερβίρουν με μια κουταλιά μέλι. Δοκιμάστε το, αν και θεωρώ ότι το έντονο άρωμα του μελιού σκοτώνει το διακριτικό άρωμα του καρπουζιού.