Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και θα γυρίσουμε πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, όταν και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή. Οι Αυστριακοί στρατιώτες στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι να πιουν, έφτασαν, μοιραία, στα έντονα κρασιά του ιταλικού βορρά, που όμως ήταν αρκετά "δύσκολα" για αυτούς. Σε σημείο που τα αραίωναν με νερό. Κάπως έτσι γεννήθηκε το spritzen, ένα ποτό που μπορούσαν να απολαύσουν ευχάριστα. Το νερωμένο κρασί βέβαια δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο. Για καλή τύχη όλων, η περιοχή του Βένετο φημίζεται και για το αφρώδες prosecco, το οποίο τελικά επικράτησε στα spritz, μαζί με την προσθήκη κάποιου πικρού ιταλικού απεριτίφ, όπως δηλαδή είναι το Aperol (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.). To Aperol Spritz ουσιαστικά έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1950, όταν όλο και περισσότεροι Ιταλοί γοητεύτηκαν από το συνδυασμό αφρώδη οίνου με σόδα, με το cocktail να εξελίσσεται συνεχώς. Στις μέρες μας αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη.
Υλικά
2 μεζούρες Aperol
2 μεζούρες prosecco
1 μεζούρα σόδα
φέτες πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Γεμίζεις ένα ποτήρι κρασιού με παγάκια και προσθέτεις σε αυτό διαδοχικά το Aperol, το prosecco και τη σόδα.
Γαρνίρεις με φέτα ή φέτες πορτοκαλιού.