Οι bartenders αρέσκονται να αποκαλούν το εν λόγω cocktail την "κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων". Το μοντέρνο και ταυτόχρονα κλασικό after-dinner favourite ποτό -ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στις εν λόγω περιστάσεις- είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης βότκας, λικέρ καφέ, σιροπιού ζάχαρης και καφέ espresso. Το Espresso Martini δημιουργήθηκε το 1983 στο Soho Brasserie του Λονδίνου από τον bartender Dick Bradsell. O μύθος λέει ότι ένα μοντέλο μπήκε στο μπαρ κατά τις 10 το πρωί και ζήτησε από τον Bradsell κάτι δυνατό για να "την ξυπνήσει και να την ταρακουνήσει" καθώς είχε αρκετές ώρες δουλειάς μετά. Συγκεκριμένα, η εν λόγω καλλονή χρησιμοποίησε τη φράση: "I want something to wake me up and fuck me up".
Υλικά
1/2 μεζούρα βότκα
1/2 μεζούρα λικέρ καφέ (πχ Kahlua ή Tia Maria)
1/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
40 ml καφές espresso
μία πρέζα αλάτι
3 κόκκοι καφέ
Εκτέλεση
Τοποθετείς ένα ποτήρι martini στην κατάψυξη.
Ρίχνεις τη βότκα, το λικέρ καφέ, το σιρόπι, το αλάτι και τον espresso στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς.
Σουρώνεις στο παγωμένο ποτήρι martini.
Γαρνίρεις με τους κόκκους καφέ.