Όλοι έχουν ακούσει για το Tequila Sunrise, ένα από τα δημοφιλέστερα cocktails όλων των εποχών. Το παράδοξο είναι ότι ελάχιστοι το έχουν δοκιμάσει. Ίσως γιατί ζούμε πλέον στην εποχή του amaro, των παλαιωμένων ουίσκι και των low-ABV επιλογών. Αν ανήκεις ωστόσο στην κατηγορία εκείνων που απολαμβάνουν το εν λόγω tequila cocktail, έχεις το σεβασμό μας. Το κλασικό combo από τεκίλα, χυμό πορτοκαλιού και γρεναδίνη φαινομενικά μοιάζει να βρίσκεται εκτός μόδας εδώ και αρκετό καιρό. Πιθανότατα, ίσως και να έχεις στο μυαλό σου το παλιομοδίτικο και πολύ συχνά κακοφτιαγμένο ποτό με τα χρώματα του ήλιου την ώρα που δύει στον κόλπο του Μεξικό και φιλοξενείται εντός ενός ψηλού ποτηριού Collins. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. To Tequila Sunrise φτιάχτηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στο μπαρ του Arizona Biltmore Hotel, στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, από τον bartender Gene Sulit. Η αρχική του εκδοχή περιείχε τεκίλα, creme de cassis, χυμό lime και σόδα. Η απλοποίηση του cocktail έγινε στις αρχές της δεκαετίες του 1970 από τους Bobby Lozoff και Billy Rice στο μπαρ Trident στο Sausalito της Καλιφόρνια. Οι δυο τους ήταν αυτή που προσέθεσαν τη γρεναδίνη και τον χυμό πορτοκαλιού, διατηρώντας μόνο την τεκίλα από την προϋπάρχουσα συνταγή. Στο Trident βρέθηκε ένα βράδυ του 1972 ο Mick Jagger, ο οποίος δοκίμασε το ποτό και ενθουσιάστηκε με αυτό. Αρχικά, ο frontman των Rolling Stones είχε ζητήσει μία απλή Margarita αλλά ο Lozoff επέμεινε να δοκιμάσει το signature του καταστήματος. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μετονομαστεί το αμερικάνικο tour των Stones σε Cocaine and Tequila Sunrise Tour - και φυσικά έμεινε στην ιστορία. Αυτό ήταν και η απαρχή της δημοφιλίας του ποτού. Μάλιστα, η Jose Cuervo (χορηγός του θρυλικού συγκροτήματος) κυκλοφορούσε για αρκετό διάστημα έχοντας τη συνταγή στην ετικέτα του πίσω μέρους της φιάλης της.
Υλικά
1 1/2 μεζούρα τεκίλα
3 μεζούρες φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1/4 μεζούρας γρεναδίνη
Εκτέλεση
Βάζεις την τεκίλα και το χυμό πορτοκαλιού στο σέικερ μαζί με θρυμματισμένο πάγο και ανακινείς.
Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass.
Προσθέτεις τη γρεναδίνη και αναδεύεις ελαφρώς. Γαρνίρεις, προαιρετικά, με maraschino cherry.