Follow us

Όλα όσα κάνουν κλασικό ένα εστιατόριο

Τι χρειάζεται ένα εστιατόριο για να θεωρηθεί all time classic.

ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά για τους γνωστούς λόγους. Από ό,τι φαίνεται η κατάσταση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί το αμέσως επόμενο εστιατόριο, ωστόσο αυτό δεν μας απαγορεύει σε καμία των περιπτώσεων να συζητάμε -η πιο συγκεκριμένα, να γράφουμε- γι' αυτά.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν κάθε φορά που η κουβέντα πηγαίνει στην εστίαση -ασχέτως κορονοϊού και lockdown- είναι το πώς μπορεί να αντέξει στο χρόνο ένα εστιατόριο. Πώς μπορεί δηλαδή να γίνει ή να θεωρηθεί κλασικό;

Η προφανής και πιθανότατα πρώτη απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό είναι τα χρόνια λειτουργίας του και, κατ΄επέκταση, η διαχρονικότητά του. Αυτό ισχύει αλλά ως ένα βαθμό. Δεν υπάρχουν λίγα εστιατόρια που με τον καιρό μπορεί να χάσουν την αίγλη τους ή ακόμη και το άγγιγμα στην κουζίνα τους και σταδιακά να αρχίζουν να υποβαθμίζονται. Από την άλλη, είναι πολύ συνηθισμένο κάποια μέρη που δεν υπάρχουν για περισσότερα από 5-6 χρόνια, να πληρούν τα υψηλότερα standards ποιότητας και να σου δίνουν μία αίσθηση πως βρισκόντουσαν από πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις μπορείς να πεις πως υπάρχει ένα κλασικό εστιατόριο;

Έπειτα, παίζει πάντοτε ρόλο η εμπειρία του service. Ο maître, ο sommelier και οι υπόλοιποι άνθρωποι της σάλας και της κουζίνας θα πρέπει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται ένα εστιατόριο για να λειτουργήσει αρμονικά. Ο κάθε ένας από αυτούς άλλωστε έχει σημαντικό ρόλο στο να διαχειρίζεται τη συνολική εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης. Χρειάζεται επομένως γνώση, συνέπεια, ευγένεια, αμεσότητα και διακριτικότητα.

Κυρίως όμως, εκείνο που μετρά μάλλον περισσότερο είναι η σταθερότητα. Η 'αξιολόγηση' του consistency ακόμη και για τις περιπτώσεις που θα απουσιάζει ο σεφ δείχνει πάντοτε πράγματα για το μέρος. Και είναι ένας παράγοντας που σε κάνει να το επισκέπτεσαι ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια.

Αν αυτό δεν το κάνει κλασικό, τότε τι;

Πάρε και εσύ μέρος στις Tasty Weeks Tasty Awards 2021 και κέρδισε ένα τραπέζι σε κάποιο από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας. Μπες στο Instagram του Tasty Guide και μάθε πώς.

Επίσης...

International Cuisines: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγεί κάθε λάτρης των διεθνών γεύσεων.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, ο Γαβριήλ Νικολαΐδης μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα του έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Περισσότερα από

Fish & Seafood: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγεί κάθε φίλος της καλής ψαροφαγίας.

Ας μιλήσουμε λίγο για την υπεύθυνη ψαροφαγία

Πότε είναι τελικά η ιδανικότερη περίοδος για να φας ψάρι και γιατί.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, η Αντζελίνα Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie) μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα της έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Fooding & Drinking: Τα μέρη που μας λείπουν περισσότερο

Εστιατόρια και μπαρ που συνδυάζουν έξοχα ποτό και φαγητό.

Πώς θα πετύχεις το τέλειο cocktail and food pairing

Μερικές πολύ συγκεκριμένες και κατευθύνσεις για να συνδυάσεις ποτό και φαγητό.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, ο Βασίλης Δημαράς μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα του έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

All Time Classics: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγούν οι λάτρεις του κλασικού.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, η Ελένη Ψυχούλη μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα της έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Fine Dining: Τα high end εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγούν οι fans της υψηλής γαστρονομίας.

Το μέλλον του fine dining

Πώς η πανδημία άλλαξε τα πάντα και στην haute cuisine.