Ανάμεσα στα νηστίσιμα, τα οστρακοειδή είναι από τα πιο δημοφιλή και τα πιο φορτωμένα με umami. Στις γυαλιστερές, στους πετροσωλήνες και στα κυδώνια το γλουταμινικό φτάνει αισίως τις 208 μονάδες. Δυνατή είναι και η επίδοση των χτενιών (κοχύλια Σεν Ζακ), που με τις 159 μονάδες τους είναι από τα πιο αγαπημένα των σεφ ως σοβαρή πηγή umami. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο ταπεινά μύδια, με 105 μονάδες γλουταμινικού οξέος, είναι σαφές γιατί μας γοητεύουν αχνιστά, σε σαγανάκια και μυδοπίλαφα. Δ.Α.