Follow us

Επιστροφή στις Ρίζες...

Στο τραπέζι γευσιγνωσίας του athinoramaumami.gr προσγειώνονται νέα προϊόντα με μεγάλη συχνότητα, τα περισσότερα αρκετά αξιόλογα. Λίγα, όμως, μας κάνουν να κοιταχτούμε με επιφωνήματα ικανοποίησης την ώρα της δοκιμής.

Επιστροφή στις Ρίζες...

Και σ΄αυτή την κατηγορία ήταν ό,τι δοκιμάσαμε από την ολοκαίνουργια οικοτεχνία ελληνικών delicatessen "Ρίζες", που εδρεύει στον Κρόκο Κοζάνης. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που ήδη βραβεύτηκαν τρία προϊόντα τους στα απαιτητικά Great Taste Awards 2014 και απέκτησαν το πολυπόθητο σηματάκι, που αναζητούν εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο, ως εγγύηση γεύσης και ποιότητας.
Το άλειμμα "Μελιτζανοπιπεριά" έχει κρεμώδη υφή, καλή αίσθηση μελιτζάνας, ξιδάτες νότες, πλούσια γεύση. Η παραδοσιακή συνταγή από τις Πρέσπες γίνεται εξαιρετικό άλειμμα σε ψωμάκια, αλλά και συνοδευτικό π.χ. μιας μπριζόλας. Βραβεύτηκε με ένα αστέρι στα G.T. Awards 2014.
Η "Πάπρικα πιπεριάς Φλωρίνης καυτερή" μας άρεσε πολύ γιατί συνδυάζει μια βαθιά γλύκα με όση πρέπει καυστικότητα από την προσθήκη καυτερής πιπεριάς και το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και εξαιρετικά νόστιμο. Οι καπνισμένες πιπεριές που έχουν σιγοβράσει με φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο και ξίδι κάνουν ένα πολύ καλό έδεσμα, που θα το σερβίρετε ως ντιπ, συνοδευτικό ψητών και άλειμμα. Βραβεύτηκε με ένα αστέρι στα G.T. Awards 2014.
Το έδεσμα "Μελιτζάνες σε κόκκινη σάλτσα" με κυβάκια μελιτζάνας μέσα σε σάλτσα, βγάζει πολύ καλή αίσθηση μελιτζάνας, διακριτική γλυκύτητα και ελαφρά πικάντικες, αρωματικές νότες. Διακρίνεται από γευστικό πλούτο και πολύ καλή επίγευση. Η μελιτζάνα σιγοβράζει με κρεμμύδια, ντομάτα, σκόρδο, πετιμέζι και ξίδι, με την προσθήκη κανέλας και δεντρολίβανου, για να βγάλει μια γλυκύτατη, συμπυκνωμένη γεύση. Το βρήκαμε εξαιρετικό.
Στο "Πατέ πιπεριάς Φλωρίνης" η συμπυκνωμένη γεύση της καπνιστής πιπεριάς είναι γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη, βγάζοντας την ανεπανάληπτη νοστιμιά του τοπικού κηπευτικού σε όλη του την έκταση. Βραβεύτηκε με δυο αστέρια στα G.T. Awards 2014.
Από τη σειρά των αλειμμάτων φρούτων, ξεχωρίσαμε το "Άλειμμα δαμάσκηνου", με έντονη γεύση του φρέσκου φρούτου και γλυκόξινες νότες. Το φτιάχνουν χωρίς ζάχαρη, με πολτοποιημένα δαμάσκηνα που βράζουν σε συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού και λεμόνι. (Δείτε όλα τα προϊόντα στο www.rizes.com.gr)
Οι "Ρίζες" είναι ένα τόλμημα που ξεκίνησε από την κρίση, αποδεικνύοντας ότι όποιος θέλει, προσπαθεί και έχει όραμα, πετυχαίνει και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο Μανόλης Βασιλειάδης και η Ζωή Ναλμπάντη άφησαν τη ζωή τους στην Αθήνα για να επιστρέψουν στις ρίζες τους (κατάγονται από τη Μακεδονία), να εγκατασταθούν στον Κρόκο Κοζάνης, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής για να δημιουργήσουν γεύσεις αυθεντικές, 100% αγνές και νόστιμες. Γι' αυτούς μέτρησε το γεγονός ότι γνώριζαν και τις τοπικές συνταγές (κυρίως από Φλώρινα και Πρέσπες) στις οποίες προσθέτουν κατά περίπτωση προσωπικές πινελιές, ενώ τα προϊόντα μπορούσαν να βρίσκονται από το χωράφι στο εργαστήρι τους σε λιγότερο από μια ώρα. Προμηθεύονται, λοιπόν, τα προϊόντα τους μόνο από τοπικούς παραγωγούς και αυστηρά στην εποχή τους, τότε που βγάζουν το maximum της γεύσης τους. Δίνουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων, εστιάζοντας στη συμπύκνωση που δίνει πλούσια γεύση. Το ψήσιμο του προϊόντος-βεντέτας, της πιπεριάς Φλωρίνης στα κάρβουνα, το χειροποίητο καθάρισμα, η διαχείριση στο μαγείρεμα είναι καθοριστικό της γεύσης πολλών εδεσμάτων τους.
Τα προϊόντα "Ρίζες greek delicatessen" βρίσκουμε στην Αθήνα στα καταστήματα "Αφοι Βασιλόπουλοι delicatessen", Παπαρρηγοπούλου 3 Πλ. Κλαυθμώνος (210 3243573), To Δίκταμο, παντοπωλείο, Καραολή και Δημητρίου 63 Ν.Ελβετία (210 7658530), Delitopia Αθ. Διάκου 36 Ν. Ερυθραία (6944242194) και στη Θεσσαλονίκη στο "Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης" Κομνηνών 12 (2310 244684)

Ρίζες, Αρχιμ. Ιωακείμ Λιούλια 82 Κρόκος Κοζάνης τηλ. 24610 63009 www.rizes.com.gr

Επίσης...

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Περισσότερα από

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.